"Fænomenet Børge"

"For første gang i dansk pophistorie" indlægges en gratis plade til læserne i julenummeret

Når jeg spørger min far og mor, hvordan de har bestemt mit fornavn siger de: "Det ka' vi ikke huske". Det synes jeg selvfølgelig er ærgerligt. Men ved at gå dem nærmere på klingen ku' de sige: "Du er ikke opkaldt efter nogen". Mor siger derudover at navnet "Børge" var meget populært dengang, så derfor var det er godt valg. Far uddyber endelig med, at der var een i vores "amerikanske familie", der hed Børge, så det var han inspireret af. 

Det er jo ingen hemmelighed, at navnet "Børge" undertiden har haft en særlig klang og status. Sidst i 6o'erne fik det den betydning, at Popbladet "Børge" ligefrem blev kaldt....

"Fænomenet Børge". (citat fra "Tilbage til 60'erne" af Ove Dahl):

"Da redaktør Erik Haaest bliver fyret fra "BEAT", skaber han bladet "Børge", som lanceres i juni 1966. Linjen fra "BEAT" føres videre. Bladet "vil rose, når der er grund til det. Men vi vil ikke gå på akkord. Vi vil ikke være tandløse." - "Børge" er en stor succes - i en periode udsendes 50.000 eksemplarer om ugen. Bladet tager med et frisk og ungdommeligt look pulsen på nye strømninger blandt ungdommen. Det behandler samfundsemner som Vietnam-krigen, unges brug af stoffer og giver tips til at undgå militærtjeneste. - Men først og fremmest drejer bladet sig om de unges musik med billeder og interviews, pladeanmeldelser og hitlister. "Børge" står også for lokale og landsdækkende pigtrådskonkurrencer. Børge-bilen kører landet rundt med musikeren Nalle og den følges op af Børge-bussen på en 10-dages landsturne. Her oplever 12.000 unge blandt andre Poul Dissing og den engelske gruppe Wishful Thinking. - I løbet af 1967 opstår nye tendelser: hippier, blomsterbørn og mere eksperimenterende beatmusik dukker op. I samme periode lukker Hit House og talrige andre popklubber, mange pigtrådsorkestre går i opløsning. I det sidste nummer af "Børge" fra december 1967 skriver Erik Haaest: - "Folkens. Lad os erkende det: Popepoken er forbi. Lad os ikke hage fast i noget, som uigenkaldeligt er slut."

Erik Haaest's hjemmeside er  www.haaest.dk

Olsen-Banden

En anden påvirkning kom fra Børge-figuren i Olsen Banden Filmene. Jes Holtsø spillede i 1968 "lille Børge" i Olsen-bandens første film. Med langt hår, midterskilning og kuglerunde briller stod han i rollen som Børge altid klar, når Olsen Bandens spidsfindige planer krævede en ekstra hånd.

Statistik

Statistisk er der i Danmark følgende antal mænd , der hedder Børge.

År:      Antal

2013   6992

2014   6368

2015   6066

2016   5777

2017   5476  altså en stor tilbagegang. Gad vide hvornår "Børge-racen" er uddød??

Ser vi så på navnets "popularitet" siden 1985 kan det nævnes, at der i

år 1985 og til 1988 er der ingen født med navnet Børge

år 1989 blev der født 2 med navnet Børge,

år 1991 blev der født 1 

år 1992 blev der født 1, og så et mægtigt spring på 18 år frem til

år 2010 hvor der blev der født 1

år 2011 blev der født 3

år 2012 blev der født 2

år 2013 blev der født 2

år 2014 blev der født 1

år 2015 blev der født 1

Børge (Jes Holtsø) fra Olsen Banden, som de fleste sikret kender.

Børge (Jes Holtsø) fra Olsen Banden, som de fleste sikret kender.

"Den Ægte Børge"

Midt i tresserne fik pølsemager Harry Løfvall den ide, at han ville lave sin egen pølse. Det gik han så i gang med. Og for at få afprøvet om den var god nok, allierede han sig med fanger i Vestre Fængsel til prøvesmagningen. Da den så var god nok, startede han sin egen pølsevogn et stykke længere nede ad gaden, end der hvor den ligger nu. Det blev så til en mægtig stor og velsmagende Frankfurter.

Når kunderne så efterhånden ville bestille "pølsen", bad de om at få "en ordentlig Børge". Det er så senere blevet til "Den ægte Børge". I dag er det den mest populære pølse, der sælges fra "Harry's Place".

(imens jeg var der til dette indlæg, var der vel nok 3 - 4 kunder, der bestilte "Den Ægte Børge".)

Grundlæggeren Pølsemager Harry Løfvall
Grundlæggeren Pølsemager Harry Løfvall
Værs'go For 175 kr har du "Børger" til hele familien
Værs'go For 175 kr har du "Børger" til hele familien
26 kr Det er da billigt !!
26 kr Det er da billigt !!
Pølsevognen på Nordre Fasanvej - Nørrebro
Pølsevognen på Nordre Fasanvej - Nørrebro

Del siden